HyönteistietokantaHyönteistietokannan käyttö loppuu vuodenvaihteessa 2017/2018. Hyönteistietokannan havainnot siirretään tuolloin Lajitietokeskuksen Vihko-tietokantaan. Retkilomaketta parannellaan koko ajan, ja vähitellen kannattaakin ryhtyä harjoittelemaan sen käyttöä havaintojen tallentamiseen.

Määritysongelmissa voi kysyä neuvoa Laji.fi-foorumin asiantuntijoilta.

Tähän asti käytössä olleet MyInsects-ohjelman eri versiot lakkaavat myös toimimasta Hyönteistietokannan sulkemisen myötä. Uudella MyInsects4.1-ohjelmalla on mahdollista tallettaa havaintoja Vihkoon, mutta useimmat harrastajat haluavat todennäköisesti käyttää ko. tarkoitukseen Retkilomaketta.

MyInsects4.1-ohjelmassa on useita toimintoja, jotka täydentävät Lajitietokeskuksen palveluja, joten siihen kannattaa tutustua, vaikka ohjelmaa ei käyttäisikään havaintojen tallentamiseen. Uutena ominaisuutena on mahdollisuus käyttää omalle koneelle talletettuja Kuvapankin kuvia (tätä kirjoitettaessa n. 21 800 kuvaa). Ohjelma sisältää myös Harri Jalavan Perhoswikiin kirjoittamat lajitekstit, ja lajitekstejä on lisätty myös eräistä muista lähteistä. Ohjelma on tällä hetkellä testivaiheessa, ja se tulee käytettäväksi lähiaikoina.

Pdf-dokumentteja eri perhosheimoista (teksti, kuvat, kartat): LepidopteraPDF.html

Huom!

Tietokantaan on ilmoitettu jonkin verran virheellisiä koordinaatteja. Havaintopaikan koordinaatit voi ilmoittaa joko KKJ- tai ETRS-TM35FIN-muodossa. KKJ-koordinaattien käyttö on suositeltavaa. Katso tarkemmat ohjeet täältä:

Koordinaattien ilmoittaminen

Jukka Koiviston Koordinaattori


ARA:   BLA:   COL:   DIP:   EPH:   HET:   HYM:   LEP:   MEC:   NEU:   ODO:   OPI:   ORT:   PLE:   TRI:
Viime viikko (eilen ja tänään): MyInsects JS-ohjelman uusia ominaisuuksia

Tallennuslomakkeella voi nyt valita havaintopaikan koordinaatit suoraan Retkikartta.fi-sivulta:Havaintopaikan tiedot voi myös tallettaa pysyvästi tekstitiedostoon jonka jälkeen ne voi valita suoraan tallennuslomakkeelta: